CLAT 2020 Eligibility Criteria

Eligibility Criteria of Common Law Admission Test (CLAT)

For UG courses

  • Students require filling the eligibility criteria for appearing in entrance examination. Student requires qualifying 12th or equivalent exam from a recognized university.
  • General candidates require scoring an aggregate of 45% marks whereas Schedule caste and schedule tribe should score an aggregate of at least 40% marks.
  • Candidates who are going to appear in 12th or equivalent entrance examination have the eligibility for appearing in the entrance examination.
  • The upper limit for appearing in is 20 years for NRI, Unreserved as on 1st July 2019 whereas it should be 22 years for reserved categories.
  • For graduate courses, candidates must have passed LLB or equivalent degree with at least 55% marks. Reserved candidates should score at least 50% marks, on the other hand.

ONLINE EXAMINATION PROCEDURE AND eLIGIBILITY PROCEDURE

QUESTION 1.  What is the mode of Examination?
ANSWER-        ONLINE Examination

QUESTION 2.  What is Online Examination?
ANSWER -       It is a secured and un-interrupted Computer Based Test (CBT) using LAN. Online mode of examination is Examinee friendly also.

QUESTION 3.  Is online examination based on Internet?
ANSWER-        NO

QUESTION 4.  What is the eligibility criteria for applying for UG and PG Courses?
ANSWER-        The eligibility as mentioned below:

FOR UG (5 years Under Graduate Program)

  • Candidates shall be below Twenty (20) Years of age as on 1st July 2018 in case of all Unreserved/NRIs/NRI Sponsored categories candidates.
  • Candidates shall be below Twenty Two (22) years of age as on 1st July 2018 in case of SC/ST/ OBC/Specially Abled Persons (SAP) category candidates.

As regards minimum percentage of marks in qualifying examination (i.e., 10+2), the candidates must have secured:

  • Forty five percent (45%) marks in case of candidates belonging to Unreserved /OBC /Specially Abled Persons (SAP) and other categories, and
  • Forty Percent (40%) marks in case of candidates belonging to SC/ST categories.

Candidates who are appearing in the qualifying examination in March/April 2019 are also eligible for appearing in online examination. However, they shall be required to produce an evidence of their passing the qualifying examination at the time of admission, failing which they shall lose their right to be considered for admission.

FOR PG (1 year Post Graduate Program)

The candidates must have Minimum percentage of marks in qualifying examination (i.e. LL.B./Five-Year Integrated LL.B. (Hons.)/any other equivalent exam) as under:

(i) Fifty-five percent (55%) marks in case of candidates belonging to Unreserved / OBC/Specially Abled  Persons (SAP) and other categories, and

(ii) Fifty percent (50%) marks in case of candidates belonging to SC/ST category, The candidate must have passed / appeared in the final semester/final year examination of the  qualifying  examination on the date of his/her admission. In case of candidate who has appeared in the qualifying examination, he/she may submit his/her final result of qualifying examination within the timeframe prescribed by the respective University / Institute. Till then such candidates may be given provisional admission.In case of equal marks, the breaking of tie shall be by procedure and order as under:

(i) Higher age;
 

(ii) Computerized draw of lots.
    No upper age limit is prescribed for appearing.

QUESTION 5.  Is there any requirement of computer skills?
ANSWER-        The candidate need to know only how to use a computer mouse.

QUESTION 6.  What will be the medium of Online Examination?
ANSWER-        Medium of Examination is English only.

QUESTION 7.  What will happen in case if there is some problem in computer during the examination?
ANSWER-       Immediately, the candidate should intimate the Invigilator of such problem. There will be enough buffer computer systems available at the examination centre to take care of such problems. The time lost in change of system will be duly taken care of. Each and every second will be recorded by the Server (Real Time).

QUESTION 8.  In case of problem in computer etc. will there be somebody to assist?
ANSWER-        Yes, technically qualified people will be available at the Examination Centre.

QUESTION 9.  Is there any special arrangement for Specially Abled Persons [SAP]?
ANSWER-        Yes. The candidate can opt for either to arrange his/her own SCRIBE or to make request to the CLAT Office to provide the SCRIBE for the candidate. In case of first option the candidates has to download the SCRIBE declaration form which is available on CLAT 2018 Website at the time of filling-in application form.

QUESTION 10. Which kind of disable persons can take admission through CLAT 2018?
ANSWER-        A candidate will have to produce disability certificate from competent authority in accordance with the provisions of the Act. Definition of disability for the purpose of admission shall be in accordance with Persons with Disabilities (Equal Opportunities, Protection of Rights and Full Participation) Act, 1995. Disability in the act is defined to include: Blindness, low vision, leprosy cured, hearing impairment, loco-motor disability, mental retardation or illness.

QUESTION 11.  Is there any provision of extra time for the Persons with Disabilities appearing in CLAT 2018?
ANSWER-          Yes, Candidates with disabilities appearing in the CLAT 2018 shall be entitled to a compensatory time of 40 minutes.

QUESTION 12.  Will I get sheets/papers for rough work/calculations etc.?
ANSWER-          Yes, Examination Centre will provide. But no electronic devices are allowed in Examination Hall/Room.

QUESTION 13.   How can I practice for Online Examination?
ANSWER-           The Mock Test will be available on the website www.clat.ac.in shortly. The candidate can use the same and practise as many times as he/she wants. This will give look and feel of the format of online examination (Computer Based Test) in simulation environment. It can also be downloaded and can be installed on stand-alone computer with NO COST.

QUESTION 14.   Is there any negative marking in examination?
ANSWER-           Yes, 0.25 marks will be deducted for each wrong answer.

Get CLAT Exam Complete Details

Quick Link

Search Exams

Law Exams By Board

Most Search Entrance Exam

Colleges accepting CLAT Score